Overwinnen van angstklachten

Dit begeleide zelfhulpprogramma helpt u in 12 weken van uw angstklachten af. Eenvoudig taalgebruik. Bewezen effectief. Al duizenden mensen zijn geholpen. Dit programma is geschikt voor mensen wiens klacht passen bij een of beide van de volgende diagnoses: 1) Gegeneraliseerde angststoornis: Overmatig zorgen maken over gezondheid, ongelukken met anderen, altijd gelijk het ergste denken en bijkomende klachten als slaapproblemen, irritatie en moeheid. 2) Paniekstoornis: Plotselinge aanvallen van angst met lichamelijke verschijnselen, die uit het niets lijken te komen.

Modules

1. Inleiding

Deze module is een inleiding om te zorgen dat u zo goed mogelijk voorbereid bent om het programma door te werken.

Uw begeleider heeft u wegens paniekklachten of gegeneraliseerde angstklachten dit online programma aangeraden om mee te gaan werken. De effectiviteit en toepasbaarheid van dit zelfhulpprogramma in boekvorm met begeleiding is onderzocht binnen het onderzoeksproject ‘Feasibility and efficacy of treatment for anxiety in primary care’ (Van Boeijen et al., 2005; Van Boeijen et al., 2004; Van Boeijen et al., 2007). In dit onderzoeksproject hebben mensen met paniekklachten en gegeneraliseerde angstklachten met dit zelfhulprogramma gewerkt en dit programma is effectief en goed toepasbaar gebleken.

Wat we verder bespreken in deze inleiding is het doel is van dit programma, hoe lang het programma duurt, het nut van de helper, de rol van de begeleider en tot slot een aantal zaken om voor de start nog even bij stil te staan.

Lessen

2. Angst en angststoornissen

Deze module geeft u informatie over angst en angststoornissen. Aan het eind van deze module weet u wat angst is. Ook weet u het onderscheid te maken tussen een normale reactie of een overdreven reactie (een angststoornis). u begrijpt de oorzaken van het ontstaan en de redenen waarom de angst blijft. De module eindigt met vragen waarmee u controleert of u de tekst goed begrepen heeft.

Lessen

3. Gedachten

Deze module geeft u informatie over gedachten. Hoe kunt u angstgedachten herkennen, opschrijven en de relatie begrijpen met de situatie en uw gevoelens? U krijgt antwoorden op veel voorkomende vragen en voorbeelden van overdreven gedachten bij angstklachten. Tevens wordt u alternatieven aangeboden voor overdreven gedachten aan de hand van voorbeelden. De module eindigt met vragen waarmee u controleert of u de tekst goede begrepen heeft.

Lessen

4. Leren ontspannen

Deze module geeft u een extra 'wapen' in de strijd tegen uw angst. U gaat aan de slag met ontspanningsoefeningen, welke u als MP3-bestanden kunt downloaden. Tevens leert u om rustiger te ademen met de buik door ademhalingsoefeningen. De module eindigt met vragen waarmee u controleert of u de tekst goede begrepen heeft.

Lessen

5. Doorbreken van vermijding en herwinnen van zelfvertrouwen

Deze module geeft u de mogelijkheid moeilijke situaties weer aan te gaan. Uw zelfvertrouwen komt daarmee terug en u gaat weer meer leuke dingen doen in uw leven. De module eindigt met vragen waarmee u controleert of u de tekst goede begrepen heeft.

Lessen